Pilkkopimeää

18.12.2017

Eletään vuoden pimeintä aikaa. Se on tavallaan ihan tosi tunnelmallista, kynttilät ja jouluvalot näyttävät kauniilta. Tähän aikaan vuodesta ja muutenkin pimeällä, kuvaajan paras ystävä on tukeva jalusta. Kun valotusaika pitenee jalusta on pakollinen. Itse käytän jalustaa, kun valotusaika menee pidemmäksi kuin 1/160. Kaipaan kyllä valoisampaa aikaa sen takia, että ehtisi kuvaamaan enemmän kun valoa riittää pidempään, mutta ei hätää tämän viikon torstaina päivä alkaa jo pitenemään.

Tein poikkeuksen ja kävin Helsingissä kuvaamassa Lauantai-illalla. Poikkeus siis sen takia, että suosin ja pyrin usein kuvaamaan siellä missä ei ole niin paljoa ihmisiä tai jos olisin tehnyt normaaliin tapaani olisin mennyt Tuomaan markkinoille kuvaamaan aamulla aikaisin kun muut vielä nukkuvat :) 

Nyt täytyy kyllä myöntää, että tykkään kyllä siitä efektistä tässä kuvassa, että ihmiset ovat epätarkkoja. Ja tämä johtuu siitä, että valotusaika on sen verran pitkä, että kaikki mikä liikkuu jää epäteräväksi. Kapusin Tuomiokirkon portaat ylös saadakseni tämän alla olevan kuvan, siellä oli muitakin kuvaamassa ja miksipäs ei, näky oli varsin Jouluinen ja kaunis.

Sain kuitenkin hetken odottaa vuoroani, että pääsin kuvaamaan keskikohdasta portaita, että sain tuon ison kuusen keskelle kuvaa. Kuvasin 5D mark III ja objektiivina 24-105mm f4. Polttoväli on laajin mahdollinen eli 24mm tässä tapauksessa. Aukko f4 eli kaikkein suurin, ISO 200 ja valotusaika 0,4 sekunttia ja käytin 2 sekunnin viivettä ja kamera tietysti jalustalla. 

Kipitin sitten ihan vastakkaiselle puolelle toria ja näkymä oli tämä: Tässä minulla oli samat asetukset kamerassa. Ja jälleen sain jonkin aikaa odottaa, että saan sellaisen kuvan, että ihmisiä ei ole kyltin edessä. Mutta tykkään epätarkoista ihmisistä tuolla sivussa. Se luo mukavaa vilinää ja markkina tunnelmaa kuvaan. Mitä mieltä sinä olet? Onko kuva sinusta kiva ihmisillä? tunnelma olisi hyvin erilainen ilman ihmisiä kuvissa? 

Kävin myös kurkkaamassa kansallismuseon puistossa Joulukuusimetsän. Jos Helsingissä päin liikkuu se kannattaa käydä kurkkaamassa, tänä vuonna siellä teemana on läheisten ihmisten kaipaaminen ja Joulutervehdyksien lähettäminen.

Nyt eletään Joulu viikkoa! Ihanaa ja tunnelmallista Joulun odotusta kaikille!  

Maarit